نبود آنتیبیوتیک و برخی اقلام دارویی این روزها موجب سرگردانی خانوادهها شده است، برخی اقلام همچون سرم تنها در بیمارستانهای دولتی موجود است و افراد برای دریافت آن باید علاوه بر رنج بیماری، ساعات طولانی نیز در صف طولانی داروخانهها منتظر بمانند.
این روزها و با آغاز فصل سرما بیماریهای ویروسی واگیردار همچون آنفلوآنزا و سرماخوردگی شیوع پیدا کرده است، بهنحوی که با مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی شاهد مراجعه خیل عظیمی از بیماران برای درمان هستیم.
اگرچه با گسترش واکسیناسیون، میزان ابتلا و مرگومیر به کرونا در بیشتر شهرهای ایران کاهش چشمگیری داشته، اما این روزها به نظر میرسد دستورالعملها و رعایت پروتکلهای بهداشتی به فراموشی سپرده شده و شهروندان از زدن ماسک در جامعه به عنوان حداقلیترین ابزار پیشگیری از ویروس خودداری میکنند.
بر اساس آخرین آمار رنگبندی وزارت بهداشت، شهرهای کشور در وضعیت آبی و زرد کرونایی قرار دارند، با این وجود در بین اغلب خانوادهها میتوان بیمارانی با علائم مشابه کرونا مشاهده کرد، بیشتر این افراد از علائمی همچون بدن درد، گلو درد و آبریزش بینی گلایه داشته و ساعات طولانی را برای درمان در مراکز درمانی منتظر میمانند.
با بازگشایی مدارس و شیوع بیماریهای واگیر همانند سرماخوردگی و آنفلوانزا، ابتلای دانشآموزان به اینگونه بیماریها افزایش مییابد از اینرو انتظار میرود نکات بهداشتی همچون ماسک زدن در این اماکن عمومی رعایت شود.
پروتکل بهداشتی در مدارس رعایت نمیشود
فاطمه چلنگر که با کودک خود به یکی از بیمارستانهای دولتی مراجعه کرده، میگوید: فرزندم را به مدرسه میفرستم و چند روزی هست که حالش خوب نیست، علائمی شبیه سرماخوردگی دارد و دکتر برایش چند آنتیبیوتیک و سرم تجویز کرده است.
وی با بیان اینکه در مدرسه متاسفانه بیشتر دانشآموزان و کادر آموزشی ماسک نمیزنند، گفت: فاصله حداقلی نیز وجود ندارد و متاسفانه چند نفر مبتلا میتوانند به راحتی یک کلاس درس را آلوده کنند.
کمبود آنتی بیوتیک و سرم در داروخانهها
مصطفی ایمانی از دیگر افرادی است که نسخه به دست در صف طولانی داروخانه منتظر ایستاده، میگوید: تو رو به خدا یک سری هم به داروخانههای آزاد سطح شهر بزنید، برای چند قلم دارو چند روز است که آواره این داروخانه به آن داروخانه هستم.
وی ادامه میدهد: فرزندم به تشخیص دکتر آنفلوانزا گرفته و برایش شربت و سرم تجویز کرده، اما مگر سرم و شربت و آنتیبیوتیک پیدا میشود.
ایمانی با بیان اینکه برای تهیه دارو باید به بیمارستان و صفهای طولانی داروخانه پناه ببریم، افزود: میگویند اینجا داروهایت پیدا میشود، چند ساعت است که در این صف منتظرم که نوبتم بیاید، امیدوارم حداقل اینجا داروها را داشته باشند.
با شروع فصل پاییز شاهد گسترش برخی بیماریهای ویروسی در سطح جامعه هستیم. با وجود اینکه کرونا تا حدودی در کشور روند رو به کاهشی پیدا کرده، اما این روزها شاهد شیوع ویروس آنفلاوانزا و سرماخوردگی در بین افراد هستیم.
کمبود آنتیبیوتیکها تا ۱۵ روز دیگر رفع میشود
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در این زمینه گفت: برنامهریزیهای لازم برای تامین آنتیبیوتیکها از طریق تولید داخل و واردات انجام شده و تا ۱۵ روز آینده مشکل کمبود این داروها رفع میشود.
حسین شمالی با اشاره به اینکه در هفتههای اخیر گزارشهای زیادی از داروخانهها در مورد کمبود آنتیبیوتیکها به سازمان غذا و دارو ارائه شده افزود: گران شدن مواد اولیه و مصرف بیرویه و تجویز زیاد این داروها با توجه به شیوع کرونا در کشور منجر به کمبود آن شده است.
میزان تولید آنتی بیوتیکها در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد افزایش داشته است اما الگوی تجویز این دارو و مصرف آنها در کشور درست نبوده و باعث شده در برنامهریزی تامین آنها مشکل ایجاد شود.
شمالی با بیان اینکه تامین آنتیبیوتیکها از طریق تولید داخل و حتی واردات در اولویت است، تصریح کرد: به دلیل اینکه در فصل سرما و با شیوع بیماریهای تنفسی میزان مصرف آنتیبیوتیکها زیاد است، جلساتی متعددی با شرکتهای دارویی در زمینه تامین آنتیبیوتیکها برگزار کردیم و قرار است واردات مواد اولیه این داروها را افزایش دهیم تا به تامین پایدار برسیم و دیگری کمبودی نداشته باشیم.
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اضافه کرد: با توجه به گران شدن مواد اولیه آنتیبیوتیکها، سعی داریم با پوشش بیمهای، هزینه پرداختی از جیب مردم افزایش نیابد و تا ۱۵ روز دیگر مشکل کمبود این داروها برطرف میشود.
بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در جلسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفته بود، به دلیل مصرف بالا در فصل تابستان با کمبود سرم و در فصول پاییز و زمستان با کمبود آنتی بیوتیک مواجه هستیم که برای رفع این کمبودها پیش بینیهای لازم انجام شده و حدود یک هفته آینده به مقدار فراوان از هر دو محصول به داروخانهها تحویل خواهد شد.
پیش تر نیز علی فاطمی نایب رئیس انجمن داروسازان ایران در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا گفته بود که با اجرای طرح دارو قیمت خرید مواد اولیه تولید داروها افزایش یافته است و سهم مواد اولیه آنتیبیوتیکها ۷۰ درصد است و بیش از سایر داروهای دیگر افزایش یافته است.
فاطمی تاکید کرد: البته اخیرا سازمان غذا و دارو تجدید نظر کرده که افزایش قیمت مواد اولیه دارو به گونهای باشد که برای صنایع داروسازی به صرفه باشد و پرداختی از جیب مردم نیز کاهش یابد.
به گفته وی، آنتیبیوتیکها در برابر عفونتهای ناشی از میکروارگانیسمها مؤثرند و برخی از آنها در برابر انواع مختلف بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند و این داروها میتوانند باکتریهای موجود در بدن را از بین ببرند و به عنوان دارو برای مقابله با بیماریهای مختلفی استفاده میشوند که ناشی از میکروارگانیسمهای مضر هستند.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران تصریح کرد: یکی از مزایای مهم این داروها این است که به سلولهای طبیعی بدن آسیب نمیرسانند و فقط میکروارگانیسمهای عامل بیماری را از بین میبرند اما آنتیبیوتیکها برای حمله به سلولهای انسانی نیز جهت درمان سرطان در حال حاضر ساخته شده است.
به کرونا مبتلا شدیم یا آنفلوآنزا؛ کووید-۱۹ و آنفلوآنزا چه تفاوتهایی با هم دارند؟
کووید-۱۹ و آنفلوآنزا علائم مشابه بسیاری دارند. با برخی از تفاوتهای مهم بین این بیماریها آشنا شوید.
بیماری کووید-۱۹ و ویروس آنفلوآنزا تا حدوی علائم یکسانی دارند؛ اینکه بتوانید علائم این بیماریها را از یکدیگر افتراق دهید مهم است؛ زیرا با درک تفاوت علائم ناشی از بیماریها میتوان راه درمان و پیشگیری از آنها را پیدا کرد و همچنین جلوی گسترش ویروس را گرفت.
کووید-۱۹ یک بیماری تنفسی مسری است که در اثر عفونت با ویروس SARS-CoV-۲ ایجاد میشود و معمولاً در میان افرادی که با یکدیگر تماس نزدیک و مستقیم دارند، گسترش مییابد؛ ویروس از طریق قطرات تنفسی (هنگام تنفس، سرفه، عطسه، صحبت کردن یا آواز خواندن) در هوا پراکنده میشود. این قطرات میتوانند در دهان یا بینی افراد نزدیک فرود بیایند یا استنشاق شوند. این ویروس همچنین میتواند در صورت لمس سطوح یا یک شیء آلوده به ویروس و متعاقباً لمس دهان، بینی یا چشمها در بدن گسترش یابد.
شایع ترین علائم کووید-۱۹ تب، سرفه و خستگی است، اما علائم و نشانههای احتمالی دیگر نیز وجود دارد.
در حال حاضر، تنها یک داروی ضد ویروسی حاوی رمدسیویر برای درمان کووید-۱۹ تأیید شده است. داروهای دیگر هم ممکن است به کاهش شدت کووید-۱۹ کمک کنند.
کووید-۱۹ و آنفلوآنزا هر دو جزو بیماریهای تنفسی مسری هستند که توسط ویروسها ایجاد میشوند. کووید-۱۹ توسط ویروس SARS-CoV-۲ ایجاد میشود وآنفلوآنزا توسط ویروسهای آنفلوآنزای A و B. همه این ویروسها به روشهای مشابه پخش میشوند.
کووید-۱۹ و آنفلوآنزا علائم مشابهی دارند هرچند در برخی موارد ممکن است بدون علامت باشند یا علائم خفیف ایجاد کنند. به دلیل شباهت در علائم، بهتر است از تستهای معتبر کمک بگیرید تا مشخص شود که شما دقیقاً مبتلا به کووید-۱۹ هستید یا آنفولانزا.
همچنین این امکان وجود دارد که شما هر دو بیماری را همزمان داشته باشید.
علائم
تمامی موارد زیر از علائم هر دو بیماری هستند:
تب – سرفه
تنگی نفس (این مورد اغلب در بیماران مبتلا به کووید دیده میشود)
خستگی- گلودرد- بدن درد- سردرد- آبریزش یا گرفتگی بینی
تهوع و استفراغ (در کودکان شایعتر است)
این علائم تنها به کووید-۱۹ اختصاص دارند:
از بین رفتن حس بویایی و چشایی
اسهال
مشاهدهی لکههای ارغوانی یا ضایعات پوستی روی انگشتان شست یا پاشنه پا
چگونه با بررسی علائم بفهمیم مبتلا به کووید هستیم یا آنفولانزا؟
علائم کووید-۱۹ معمولاً ۲ تا ۱۴ روز پس از ابتلا به عفونت ظاهر میشوند؛ در صورتی که علائم آنفولانزا معمولاً ۱ تا ۴ روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس آنفلوآنزا نمایان میشوند.
کووید-۱۹ میتواند در برخی افراد، بیماریهای جدیتری نسبت به آنفلوآنزا ایجاد کند. همچنین، کووید-۱۹ میتواند عوارض متفاوتی نسبت به آنفلوآنزا داشته باشد؛ از جمله لخته شدن خون، عوارض پس از بهبود و سندرم التهابی چند سیستمی در کودکان.
سندروم التهابی چند سیستمی در کودکان (Multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C ، یک وضعیت پزشکی جدی است که در آن چند بخش از بدن مانند قلب، رگ های خونی، کلیه ها، دستگاه گوارش، مغز، پوست یا چشمها دچار التهاب میشوند. التهاب معمولاً شامل ورم است که اغلب با سرخی و درد عضو نیز همراه است.
درمان
تنها یک درمان ضد ویروسی برای کووید-۱۹ وجود دارد. اما برای درمان آنفلوآنزا چندین داروی ضد ویروسی وجود دارد که میتواند استفاده شود. همچنین میتوانید یک واکسن آنفلوآنزای سالانه برای کمک به کاهش خطر ابتلا به آنفولانزا دریافت کنید؛ واکسن آنفلوآنزا همچنین میتواند شدت آنفولانزا و خطر عوارض جدی را کاهش دهد.
برای کووید هم میتوانید واکسن کووید-۱۹ را برای کاهش خطر ابتلا به ویروس دریافت کنید. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوز استفاده اضطراری را به چندین واکسن برای استفاده عمومی صادر کرده است.