روزنما- عبدالرضا حیدری اردکانی/ کلانشهر شیراز، دیروزش لبریز از تاریخ و تمدن، امروزش نماد زیبایی و فرهنگ، و فردایش جهانشهری است که برای همه دوستداران ادب، فرهنگ و هنر، در سرتاسر جهان دیدنی و قابل احترام خواهد بود.
درمسیر این شکوفایی، شهرداری ها به عنوان متولی مستقیم شهر، سازندگی، آبادانی و توسعه همه جانبه را سرلوحه برنامه های خود قرار داده و مسئولیتی ویژه و البته حساس را برعهده دارند؛ زیرا نگاه یک شهروند در مواجهه با نیاز ها و کمبودها و از سوی دیگر برخورداری از امکانات رفاهی شهری متوجه شهرداری است.
توجه به نیازهای امروز شیراز به عنوان «پایتخت تمدن ایران زمین»، که خیال انگیزی را از خاتم پرنقش و نگارش]صنایع دستی[، دلربایی را از باغ های بهشتی اش]باغ ارم، باغ جهان نما و …[شور و نوایش را از بازار وکیل و رویا پردازیش را از سعدی و حافظ، به امانت گرفته است، باید شاهد رخدادهایی باشد که در خور این جغرافیای سرزمین پارس است.
مطالعه نیازهای امروز شیراز و شهرونداش، براساس مناطق یازده گانه ای که هرکدام موقعیت جغرافیایی و ویژگی های متفاوتی از نظر فضای سبز، تراکم جمعیت، آب و هوا و موقعیت توپوگرافی دارند، در واقع حرکت براساس نقشه راه توسعه اَبَرشهر شیراز است.
هر کُلنگی که دراین شهر برای پروژه ای به زمین می زنند، بخشی از سرمایه شهروندان در آن هزینه می شود، اگر این هزینه براساس مطالعه و نیاز سنجی صورت نگرفته باشد، دورریختن سرمایه ای است که می توانست در جای مناسبش، منشأ رفاه و آسایش شهروندان باشد.
در این میان، افتتاح پروژه ها در مناطق کم تر برخوردار شیراز، همچون نور چراغ هایی است که کوره راه کم کاری مدیران قبلی را روشن می کند. شهر گل و بلبل، تنها چهار خیابان اصلی و بازار و مجتمع های تجاری اش نیست؛ در گوشه و کنار این شهر هنوز مناطقی وجود دارد که بعد از گذشت سال ها از حیات شهرداری، هنوز رنگ تغییر و پیشرفت را ندیده اند و معنی برخورداری را لمس نکرده اند.
هنوز کوچه های خاکی این مناطق، در زمستان پای را در گِل مهمان می کند. هنوز برخی از خانه های این شهر با بارش اولین باران غرق سیلاب می شوند و هنوز های دیگری که در اطراف این شهر فراوانند و می بینیم.
با سپردن کلید شیراز به دکتر اسدی، کسی که «شهرداری» را بهتر از خود «شهرداری» می شناسد، نور امیدی در دل شهر و شهروندانش تابید تا بلکه این تجربه و تخصص فراتر از سیاست و شعار، به کمک شیراز بیاید و روزهای خوش تری را نوید بدهد.
و اما در دهمین روز آذر ماه، در جوار کمربندی شیراز(بزرگراه امام خمینی (ره))، پرچم های افراشته ایران و شهرداری شیراز، نوید اتفاقی بزرگ و میمون را می داد. شاید این بار به گونه ای دیگر برگ خدمت در حال ورق خوردن باشد. همه آمده اند؛ از پاکبان تا شهرداران و از خبرنگار تا نماینده مجلس گرد هم آمده بودند تا واژه «محرومیت» را از لغت نامه شهرشیراز «حذف» کنند. طنین محرومیت زدایی به گوش می رسد و رسم خدمتگزاری برپا شده است.
دراین آیین شهردار شیراز با اشتیاق پشت تریبون ایستاد و از این روز ماندگار گفت. روزی که می تواند در تقویم خدمت رسانی شهرداری شیراز «جاودان» شود. دکتر اسدی از آغاز محرومیت زدایی از بخش های کمتر برخوردار مناطق یازده گانه شیراز گفت و وعده داد تا سه سال دیگر، با تلاش و پشتکار همه شهرداران و 13 هزار همکارش، غبار محرومیت از شهر شیراز زدوده خواهد شد.
تاکید بر «برنامه ریزی» و «هدف گذاری»
اسدی در سخنانش به نکته ای اشاره کرد که کمتر در مدیریت ها به آن توجه می شود و به نوعی حلقه مفقوده مدیریت کارآمد جامعه امروز است. این نکته، «برنامه ریزی» و «هدف گذاری» براساس مطالعات علمی و الگوهای نیاز سنجی هر منطقه بود و در همین زمینه می گوید: برای هرمنطقه از شهرداری شیراز با مدل های علمی نیاز سنجی لازم صورت گرفت و هرپروژه که برای منطقه ای تعریف شد، نتیجه مطالعه، بررسی های علمی و اولویت بندی براساس نیازهای همان منطقه است.
شهردارشیراز تعریف این همه پروژه را مدیون برنامه ریزی و مطالعه علمی و فرآیندی 15 ماهه از آغاز فعالیت شورای شهر و با تشکیل کمیسیون سامان دهی حاشیه نشینی و محرومیت زدایی در شورای شهر خواند و ادامه داد: امیدوارم این حرکت ها با نگاه علمی در مجموعه شهرداری شیراز تداوم پیدا کند.
به گزارش روزنما، در واقع این خدمت رسانی، نشان می دهد میثاق نامه ای برای رفع محرومیت زدایی در میان مدیران شهرداری و اعضای شورای شهر بسته شده است و تا اجرای همه مفاد آن، همه پای کار خواهند ماند.
محمد حسن اسدی شهردار شیراز، همچنین هزینه مورد نیاز محرومیت زدایی در 40 محله کلانشهر شیراز را 510 میلیارد تومان اعلام کرد تا با این مبلغ، چراغ پروژه های عمرانی، فرهنگی، گردشگری و ورزشی مناطق محروم شیراز روشن بماند. وی تخصیص این مبلغ را 100 درصدی خواند،به این معنی که همه بودجه رفع محرومیت زدایی باید دراین مسیر هزینه شود تا شاهد ایجاد تحول باشیم.
از نظر شهردارشیراز، یکی از مِلاک های اصلی ارزیابی شهرداران مناطق، مطالبه گری شورا یارهاست و پاسخگو بودن مدیران شهری نسبت به این مطالبه گری است.
«یاوران شورا» مطالبه گر باشند
اسدی از «یاوران شورا» خواست که مطالبه گر باشند و شهرداری نیز در این خصوص پاسخگو خواهد بود. وی با بیان اینکه یکی از پروژههای اجرایی در راستای رفع محرومیت زدایی در این محلات، «پروژه عملیات لوله گذاری در مناطق کم برخوردار» است، وعده داد که در آینده نزدیک با این پروسه، بخشی از جمع آوری آب های سطحی در شیراز سامان خواهد یافت.
بیش از 510 میلیارد تومان برای محرومیت زدایی
محمدحسن اسدی از بودجه های این پروژه های هم سخن گفت. از بودجه 15 هزار و 385 میلیارد تومانی شهر شیرازکه بالغ بر 300 میلیارد تومان آن مختص به حوزه محرومیت زدایی بوده و به علت نیاز و تأکید شورای شهر شیراز، این مبلغ به 510 میلیارد و 800 میلیون تومان افزایش یافت است. شهردار شیراز تاکید کرد که با رایزنی صورت گرفته با شهرداران مناطق یازده گانه بایستی قرارداد این پروژهها در کمتر از دو ماه نهایی شود؛ زیرا پروژهها این قابلیت را دارند که در سال 1402 بتوان آنها را به بهره برداری رساند.
روز جهانی معلولین، موضوعی دیگری بود که شهردار شیراز از افتتاح طرح ها و پروژه های دیگری که همزمان با فرا رسیدن 12 آذرماه و به احترام این عزیزان که جمعیت 55 هزار نفری شهر شیراز را تشکیل میدهند خبر داد. اسدی از آمار این پروژه ها گفت و تعداد آن را 29 پروژه با اعتباری بالغ بر 1950 میلیارد ریال برشمرد و وعده کلنگ زنی و افتتاح آنها را داد.
شهردار کلانشهر شیراز، نوید دیگری داد و پایان چشم انتظاری افتتاح خط فاز دو مترو، از ایستگاه میانرود تا میدان امام حسین (ع) را به دهه فجر موکول کرد تا با افتتاح این مسیر، مسافران خدمت بی منت را با تمام وجود لمس کنند. شهردار «جهانشهر شیراز»]اشاره به خواهرخواندگی شهر شیراز با بسیاری از شهرهای مطرح دنیا[ متعهدانه و مسئولانه سخنانش را به پایان برد که اهتمام کارگزاران و خادمین مردم در راستای رفع محرومیت، باید بی منت و شبانه روزی باشد.
محرومیت زدایی، شعاری نمی شود
رییس شورای اسلامی شهر شیراز هم در این نشست پشت تریبون رفت و از باید ها و نباید های خدمت به مردم گفت.
طاهری در کلامش از مجموعه شهرداری و شورای ششم که با جدیت خیز بلندی برای محرومیت زدایی کلانشهر شیراز برداشته اند قدردانی کرد و با ابراز گلایه از این موضوع که چرا باید پس از گذشت 40 سال از نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران که شعار آن اصلی محرومیت زدایی است باید امروز شاهد کلنگ زنی پروژههای محرومیت زدایی باشیم، تاکید کرد که با اهتمام شهردار جدید سند جامع محرومیت زدایی شهر شیراز استخراج و تدوین شود.
رئیس شورای شهر شیراز بیان کرد که شورا به همراه شهرداری باید نسبت به تهیه نقشه «ژئودیتا» شهر شیراز اقدام و کلیه پروژههایی که در قالب محرومیت زدایی هستند را شناسایی و در قالب یک برنامه چهار ساله تدوین کند تا دستگاههای اجرایی مسئول برای این امر شناسایی شوند.
طاهری یادآورشد که بسیاری از پروژههای محرومیت زدایی در حوزه اختیارات شهرداری نیست. این در حالیست که هنگام صحبت از جمع آوری فاضلاب این اقدام جزو وظایف شهرداری نبوده و جزو تکالیف شرکت آبفا شیراز است و یا وقتی در خصوص کمبود واحدهای اورژانس شهری صحبت میکنیم ارتباطی با شهرداری ندارد و این موضوع متولی دیگری دارد. اما چه کسی باید بسم الله بگوید و نقشه محرومیت زدایی شهر شیراز را به اتمام برساند تا برای اینکه بگوییم کلانشهر شیراز محرومیت ندارد و یکجا باید این موضوع تمام شود.
با محرومیت زدایی شعاری برخورد نکنید
رییس شورای اسلامی شهر شیراز همچنین خطاب به شهردار شیراز گفت: تمام اقدامات اجرایی شهر شیراز یک طرف و اهتمام این موضوع طرف دیگر، چرا که اگر مترو شیراز ساخته شود یقینأ کار بسیار خوبی است، اما هزینه 500 میلیارد تومانی که به اندازه نیم کیلومتر یک خط مترو نمیشود ارزش آن صدها برابر از اتمام یک خط مترو است. اما افرادیکه از این پروژهها منفعت میبرند هزاران هزار نفر هستند و به نوعی به سرمایه اجتماعی شهر شیراز اضافه میشود و در صورت حفظ این سرمایه اجتماعی جمهوری اسلامی نیز حفظ خواهد شد.
طاهری همچنین خطاب به مسئولین دستگاه اجرایی استان، مجموعه شهرداری و شورای شهر گفت: عاجرانه این تقاضا را دارم که با محرومیت زدایی شعاری برخورد نکنید و با نقشه و برنامه ریزی جدی و عملیاتی پای کار باشید و دیگر به محلات، از عنوان کم برخوردار پرهیز شود.
نگاه به محرومیت زدایی تخصصی باشد
رییس کمیسیون حاشیه نشینی و رفع محرومیت زدایی شورای اسلامی شهر شیراز نیز سخنران دیگر این آیین بود. سیده مریم حسینی از مصوبات کمیسیون حاشیه نشینی و رفع محرومیت زدایی شورای شهر شیراز در رفع محرومیت در 40 محله شهر شیراز گفت.
وی در اشاره به رسالت این کمیسیون، به رفع محرومیت در مناطق و محلات با فعالیتهای زیر ساختی و فیزیکی شهر اشاره کرد و امورات اجتماعی و فرهنگی شهر را نیز از جمله برنامه های این کمیسیون برشمرد.
خانم حسینی، با اشاره به اینکه تا پایان سال 1404 تعداد 40 محلهای که کلنگ زنی پروژههای عمرانی آن ها انجام میشود، بر اساس سند محرومیت زدایی از محلات، خدمات دریافتی آنها بهتر خواهد شد و در بودجه سال جاری شورای شهر شیراز نیز رسیدگی به 40 محله دیگر مد نظر است.
وی تعریف تازه ای از محرومیت ارایه کرد که در نوع خود جالب وشنیدنی بود. رییس کمیسیون حاشیه نشینی و رفع محرومیت زدایی، محرومیت را اینگونه تعریف کرد که، «براساس منویات مقام معظم رهبری و آگاهی که برای جمع حاصل شد به این نتیجه رسیدیم که هر آن چه موجب شده تا شهروندان از یک زندگی مطلوب دور بمانند را محرومیت بدانیم؛ خواه این محرومیت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، تحصیلی و یا تربیتی باشد».
رییس کمیسیون حاشیه نشینی و رفع محرومیت زدایی شورای شهر شیراز با بیان اینکه کار در حوزه محرومیت زدایی باید به شکل تخصصی پیش برود، تاکید کرد که در آغاز شروع کار این کمیسیون، این تفکر ایجاد شده بود که در شهرداری برای عملیاتی شدن مصوبات این کمیسیون متولی وجود ندارد، اما در حال حاضر اولین مصوبه با همت مجموعه شهرداری عملیاتی شده است.
حسینی در این مراسم با اشاره به اینکه ما در ابتدای راه رفع محرومیت زدایی هستیم و با تلاش جهادگونه باید در این مسیر حرکت کنیم، اهداف این کمیسیون را حلقه وصل شورای اسلامی شهر شیراز، شهرداری و کلیه دستگاههای اجرایی همچون سپاه، بسیج، نهادهای مردمی و گروههای جهادی و خیرین برشمرد.
در پایان آیین نهضت محرومیت زدایی، حلقه یکدلی تشکیل شد تا کلنگ این اتفاق بزرگ به زمین زده شود. شهردارشیراز با کت وشلوار آبی اش، اولین کسی بود که به میدان آمد و نقطه وسط دایره خدمت را با توکل بر خدا و نیت آغاز یک تحول بزرگ در محرومیت زدایی با بر زمین زدن کُلنگ، کلید زد. کُلنگ در دستان دیگر مدیران نیز قلب زمین را نشانه رفت تا از این نقطه، قطار محرومیت زدایی حرکت خود را آغاز کند. به امید فرداهای روشن برای شیراز، شاعر شهرهای ایران.