طبق بخش نامه های و برنامه های قطعی برق، در سال گذشته هفتهای یک روز شرکتها و صنایع و شهرکهای صنعتی برقشان قطع میشد، اما الان به هفتهای دو روز رسیده است. هم اکنون نصف کشور تقریبا به صورت نیمه وقت فعال اند و دراین چند روز گذشته نیز تعطیل بودند. تصور کنید شرکتی دو روز در هفته تولید نکند و یا تولیدش کاهش پیدا کند. در این شرایط آیا سودآوریش تحت تاثیر قرار نمیگیرد؟
قطعی گاز و برق
به گزارش روزنما؛ وقتی در زمستان گاز صنایع قطع می شود و در تابستان نیز برق را قطع یا میزان ظرفیت استفاده از آن برای صنایع را با بخش نامه های محرمانه و غیر محرمانه تا حدی کاهش می دهند که عملا امکان تولید با آن میسر نیست، چگونه در این شرایط می توان پاسخگوی حقوق صدها کارگر یک صنعت انرژی بر از قبیل سیمان و فولاد و … بود. این مسائل باعث عقب افتادگی حقوق ها و نارضایتی کارگران و همچنین بروز مشکلات دیگر برای خانواده های آنها می شود. آیا مسئولین از خود می پرسند چگونه برای کوره تولید سیمان که نیاز به 8 مگاوات برق دارد با 3 مگاوات برق به تولید ادامه دهد؟!
این مشکلات برای بخش های خصوصی فشار و زیان های بیشتری را در پی دارد. سرمایه گذاران دراین حوزه با توجه به مشکلات عدیده ای که از راه عدم تولید پایدار از جمله از دست دادن بازارهای بین المللی و مشتریان خارجی که با توجه به عدم امکان تحویل محصولات سفارش داده شده ای که قراداد صادرات آن هم بسته شده است مواجه اند و هم با ریزش مشتریان داخلی که در صورت عدم تحویل سفارششان با آن دست به گریبان هستند. از سوی دیگر با هزینه های داخلی از جمله گاز و برق و تامین اجتماعی و مالیات و بسیاری دیگر از موانعی که خروجی برخی از بی برنامه گی و غیر کارشناسی بودن بسیاری از طرح ها و بخش نامه است مواجه اند و نکته جالب تر این است که در هنگام قطعی و کاهش برق مصرفی باید در آخر هر ماه نیز میلیاردها تومان پول گاز را بدون تاخیر داد. معمای جالبی است که حل کردن آن براستی پاداش دارد. وقتی برق نداری و تولید خوابیده است چگونه باید هزینه گاز را فراهم کرده باشید.
آشفتگی بازار و افزایش قیمت سیمان
با قطعی برق و کاهش میزان تولید ، با کمبود محصولاتی از جمله سیمان در بازار مواجه هستیم و این کمبود مستقیما باعث افزایش قیمت ها می شود. این موضوع را می توان این روزها در بازار سیمان مشاهد کرد. افزایش قیمت به نظر میرسد که نتیجه مستقیم بحران ناترازی انرژی و قطعی برق در روزهای گرم سال است که به تدریج به بازار سیمان سرریز شده است.
اگر پیگیر قیمت سیمان در بازار طی روزهای گذشته شده باشید قیمت هر پاکت سیمان در بازار آزاد از ۶۳ هزار تومان شروع و تا بیش از ۹۷ هزار تومان نیز افزایش یافته است. این افزایش قیمت به خوبی نشاندهنده تاثیر بحران ناترازی انرژی بر بازار سیمان است، که به ویژه در فصول گرم سال تشدید شده و به قیمتها فشار وارد کرده است. این نرخها نشاندهنده نوسانات شدید قیمت در بازار سیمان است که ناشی از مشکلات موجود در زنجیره تامین و بحران انرژی میباشد. برخی از تولیدکنندگان سیمان مجبورند برای حفظ جریان تولید خود به منابع جایگزین مانند ژنراتورهای دیزلی تکیه کنند که این امر باعث افزایش هزینه ها و افزایش نگرانی های زیست محیطی نیز می شود.
وضعیت بحرانی شهرک های صنعتی
به گفته نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران قطعی یک روز در هفته برق شهرکهای صنعتی سراسر کشور حتمی است و گاه به روز دوم هم کشیده میشود، اما روز دوم قابل یشبینی نیست. در این شرایط برخی تولیدکنندهها که برای روشن نگه داشتن ژنراتورها نیاز به گازوئیل دارند به قاچاق سوخت متهم میشوند.
از سوی دیگر نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران از قطعی برق شهرکهای صنعتی کشور به مدت دو روز در هفته خبر می دهد که این نیز مشکل بزرگی برای یکی از بخش های مهم صنعتی کشور با توجه به تمرکز صنایع در این شهرک ها بوجود آورده است.
جبالبارزی می گوید چند سال است که از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور برق شهرکهای صنعتی سراسر کشور قطع میشود، قطعی یک روز در هفته حتمی و پیشبینی شده است و گاه به روز دوم هم کشیده شود. اما توجه به همین نکته متوجه می شویم که همین یک روز قطعی برق زمینه ساز مشکلات دیگری برای تولید کنندگان مستقر دراین شهرک ها بوجود می آورد.
این نماینده اتاق بارزگانی ایران سایر مشکلات ایجاد شده با قطعی یک روزه برق در شهرک های صنعتی را اینگونه بر می شمارد که شهرکهای صنعتی برای مدیریت این موضوع روز جمعه را جایگزین روز تعطیل میکنند و کارفرما هم لزوما ملزم به پرداخت حقوق کار در روز تعطیل به کارگران نیست، اما کار در روز جمعه این مشکل را دارد که سیستم اداری کشور و بازار تعطیل هستند.
تولید برق و نیروگاه های خصوصی
اما چرا شرایط تولید برق در کشور اینگونه شده است؟ آیا دولت ها به تعهدات خود درایجاد نیروگاههای تولید برق عمل کرده اند؟ چند درصد از نیروگاههایی که دربرنامه های پنج ساله پیش بینی شده بود احداث و مورد بهره بردرای قرار گرفته است و چقدر از ظرفیت بخش خصوص و سرمایه گذران دراین بخش که می توانند کمک کار دولت شوند استفاد شده است. نایب رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران معتقد است که برای جبران کمبود برق باید وزارت نیرو تولید را افزایش دهد یا به سمت نیروگاه های خصوصی برود اما نکته جالبتر این است که بسیاری از نیروگاههای سیکل ترکیبی که توسط بخش خصوصی راهاندازی شدهاند زیانده هستند، چون وزارت نیرو مطالبات آنها را پرداخت نمیکند. همچنین وزارت نیرو میتواند با واقعی کردن قیمت انرژی سرمایهها را به سمت تولید برق سوق دهد.
انتهای پیام/ عبدالرضا حیدری اردکانی