مجموعه بزرگ درمانی بیمارستان ابوعلی سینا که پیش تر با انجام نزدیک به هزار پیوند عضو در سال، رکورد دار انجام عمل های پیوند عضو در کشور و پیوند کبد در جهان می باشد، این بار با راه اندازی بخش چشم خود، موفق به شروع انجام پیوند قرنیه شده است.
دکتر محمد شیروانی فوق تخصص قرنیه و مسئول بخش چشم پزشکی بیمارستان ابوعلی سینا در گفتگو با روزنما به تشریح چگونگی این عمل حساس پرداخت.
پیشتازی در پیوند
دکتر شیروانی با اشاره به حضور و فعالیت شش ماهه خود در بیمارستان ابوعلی سینا در حوز هخدمات چشم پزشکی این مرکز در خصوص انجام عمل پیوند قرنیه انجام شده گفت: مرکز ابوعلی سینا شهر شیراز پیشتاز انجام عمل های پیوند عضو در جهان است و این مایه افتخار و عزت ملی است، اما فعالیت های این مرکز محدود به انجام عمل های پیوند نیست و در همه زمینه ها، این مجموعه در حال خدمت رسانی به مراجعین است .
راه اندازی بخش پیوند قرنیه
وی افزود: در همین راستا و با همت مدیران ارشد مجموعه، بخش چشم این بیمارستان نیز راه اندازی و با انجام عمل های مختلف کار خود را آغاز کرده است. با توجه به ماهیت بیمارستان پیوند اعضا و مراجعه بیمارانی که نیاز به پیوند از جمله قرنیه دارند ، این برنامه ریزی صورت گرفت که ما عمل پیوند قرنیه را شروع کنیم که خوشبختانه اولین عمل با موفقیت کامل انجام گرفت. مسئول بخش چشم پزشکی بیمارستان ابوعلی سینا ضمن تشریح چگونگی و فراوانی بیماری های قرنیه بیان داشت: اختلالات و بیماری های قرنیه بعد از آب مروارید یکی از شایعترین بیماری های چشمی است و گاها منجر به نابینایی فرد می گردد که البته قابل درمان است.
قوز قرنیه شایع ترین بیماری
وی افزود: در حالت کلی عمل پیوند قرنیه برای مراجعینی که دچار بیماری های قرنیه که شایع ترین آن قوز قرنیه های پیشرفته است ، تبخال های چشمی و عوامل باکتریایی که موجب کدورت قرنیه می شود، صورت می گیرد و در این بیماران دیگر چشم به موارد اصلاحی از جمله عینک و لنز سخت جواب نمی دهد و پیوند به عنوان آخرین مرحله درمان است.
درصد ریسک عمل
دکتر شیروانی در خصوص میزان درصد ریسک عمل و همچنین مراحل آماده سازی قرنیه پیوندی بیان داشت: قرنیه به دلیل جنس و ماهیت بدون عروق بودن، در عمل پیوند آن ریسک کمی وجود دارد و معمولا میزان موفقیت بسیار بالایی دارد.
بانک قرنیه
وی ضمن اشاره به چگونگی برداشت و نگهداری قرنیه های اهدایی افزود: قرنیه هایی که از عزیزان اهدا کننده عضو برداشت می شود به مکانی به نام بانک قرنیه انتقال داده می شود و بعد از انجام یکسری آزمایش های ویروسی ، سلول های آن شمارش و در ظرف های مخصوص نگهداری می شود و در روز عمل پیوند، از بانک قرنیه به اتاق عمل انتقال داده می شود. این فوق تخصص قرنیه تاکید کرد: با توجه به شرایط نگهداری ، قرنیه های اهدای بین 5 تا 7 روز نگهداری می شوند.
پیوند در همه سنین
مدیرچشم پزشکی بیمارستان ابوعلی سینا با تاکید بر تاثیر نداشتن سن در این عمل اظهار داشت : برای انجام عمل پیوند قرنیه هیچ محدودیتی وجود ندارد و بیماران در همه سنین می توانند کاندید دریافت قرنیه باشند و نیازی به مطابقت گروهای خونی نیز نمی باشد.
پیوند قرنیه و دیابت
دکتر شیروانی درپاسخ به سوال امکان عمل پیوند قرنیه در بیماران دیابتی تصریح کرد: بیمارانی که به علت دیابت دچار مشکلات چشمی می شوند بیشتر ناشی از خونریزی های شبکیه است که پیوند قرنیه برای آنها کاربردی ندارد و در واقع برای بیماران دیابتی این عمل انجام نمی شود.
پیوند دیگر اعضای چشم
وی در خصوص امکان پیوند دیگر اعضای چشم گفت: در حال حاضر در عضو چشم تنها بافت قرنیه قابل پیوند است و البته از سلول های بنیادی چشم نیز برای افرادی که دچار سوختگی های شدید شیمیایی هستند استفاده می شود و از بافت سفید دور چشم نیز برای بعضی از بیماری های سطح چشم به عنوان وصله در عمل استفاده می شود.
پیوند کامل چشم
این فوق تخصص قرنیه در خصوص امکان انجام پیوند کامل چشم درآینده گفت: پیوند کامل چشم که در اصلاح علمی به آن whole-eye transplant گفته می شود ،اکنون در مرحله تحقیقات و آزمایشگاهی است و اخیرا روی حیوانات تست شده است و این امید وجود دارد که روزی از عصب تا قرنیه چشم به صورت کامل پیوند زده شود.
مصرف داروهای خاص
وی همچنین درباره باین موضوع که در پیوند قرنیه مانند پیوند سایر اعضای بدن ،گیرنده الزاما باید از از داروهای خاصی استفاده نماید نیز تشریح کرد: از آنجا که ریسک پس زدگی در پیوند قرنیه بسیار پایین است ما معمولا از داروهای موضعی در صورت نیاز استفاده می کنیم و نیازی به مصرف داروهای خوراکی نیست، البته ممکن است برای افرادی که دچار بیماری های خود ایمنی هستند یا عمل های پیوند دوم خود را انجام داده اند داروهای خوراکی در بازه های سه ماهه تجویز گردد.
اهدای عضو عمل شجاعانه و مقدس
وی در پایان ضمن تقدیر از خانواده های اهدا کننده عضو افزود: اهدای عضو عمل شجاعانه و مقدس است و خانواده های عزیزان اهدا کننده باید بدانند که این عمل تا چه حد در بازگشت به زندگی و سلامتی سایر بیماران نیازمند به عضو موثر است. بیماری که روزانه با مشکلات مختلف درگیر است با انجام عمل پیوند به زندگی عادی خود برمی گردد و به راستی که اهدای عضو اهدای یک زندگی مجدد است.
بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی ابوعلی سینا
بیمارستان خیرساز ابوعلی سینا در سال 1396 افتتاح و با بهره مندی از مجرب ترین و با تجربه ترین پزشکان، پرستاران و پرسنلی مجرب، هر ساله پذیرای بیش از دوازده هزار بیمار داخلی و بین المللی و انجام بیش از بیست و یک هزار عمل جراحی در حوزه های مختلف درمانی می باشد. این بیمارستان نه تنها مرکز انجام عمل های پیوند عضو (کبد، قلب،کلیه ،پانکراس و روده) است بلکه مرکز انجام عمل های پیچیده سرطان، بیماری های کبد و مجاری صفراوی و عوارض آن و سایر عمل های عمومی است. بیمارستان ابوعلی سینا تنها بیمارستان کشور جهت پذیرش بیماران نارسایی روده است .
انتهای پیام/ محمدرضا حیدری اردکانی